29 Maj

Kremowy sernik jaglany --> Wege/ bezJaj/bezSera ?!

Pyszny, kremowy, delikatny i rozpływający się w ustach... 90% osób które go skosztowały, uważały że głównym składnikiem sernika jest właśnie SER :)

Ilość osób z alergią na białka mleka rośnie a wielbicieli serników wcale nie ubywa!

Aby temu zaradzić można wpaść na zupełnie legalny i pyszny przepis,  którym się z Wami podzielę ;)

Spód ciasta robię w różnych wariantach.. raz na kruchym orkiszowym cieśnie, raz na daktylach i migdałach a raz na płatkach owsianych i oleju kokosowym. Wszystko zależy od tego ile mam czasu ;)

 

SPÓD:

  1. 1 szklanka drobnych płatków owsiaych
  2. 100g suszonych daktyli
  3. 1 szklanka wiórków kokosowych
  4. 2-3 łyżki oleju kokosowego

"SERNIK":

  1. 400 suchej kaszy jaglanej (1 szklanka)
  2. 200 ml syropu z klonowego, do smaku (lub erytrol, stewia, ksylitol, cukier kokosowy) 
  3. 100g wiórek kokosowych
  4. 1 puszka mleczka kokosowego (tylko gęsta część)
  5. 1 mały jogurt kokosowy 

 

1. Spód: Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na noc. Namoczone daktyle zmiksuj na gładką pastę i połącz z resztą składników w blenderze. Gotową, klejącą i gęstą masę wyłóż na spód foremki i odstaw do lodówki do schłodzenia.


2. Masa: kaszę jaglaną przepłucz dokładnie gorącą wodą w celu pozbycia się goryczki, wsyp wiórki a następnie zalej 4 szklankami wody lub mleka roślinnego (objętość kaszy do płynu około 1 : 4) i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut, aż kasza wchłonie całą wodę i mocno się rozklei. 

Gdy kasza lekko ostygnie dodaj pozostałe składniki i blenduj aż do uzyskania kremowej konsystencji. Masę wylej na schłodzony spód i oprósz na przykład wiórkami kokosowymi.


3. Sernik odłóż od ostygnięcia najlepiej na całą noc do lodówki.Najlepiej smakuje gdy już się kończy ;)

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe
POKAŻ
Karolina Kozela -ZnanyLekarz.pl