10 Sty

Aksamitny sernik jaglany. Jagielnik.

Co prawda już po Świętach, ale Sylwester przed nami, więc JAGLANY SERNIK może się sprawdzić idealnie !

Jakiś czas temu pisałam Wam o jagielniku bez pieczenia. Tym razem jego modyfikacja, a poprzedni przepis znajdziecie na mojej stronie: https://bit.ly/2F5xUhS

Przygotowywałam go w Thermomix'ie, ale podam Wam uniwersalny przepis ;) szybki, smaczny i sycący jagielnik póki co wygrywa domowy przetarg na najlepsze ciasto :)

SKŁADNIKI:
400g dobrze przepłukanej kaszy jaglanej
100g wiórków kokosowych
1 puszka mleczka kokosowego (najlepsze Lidlowskie)
dowolny zamiennik cukru - według uznania
2-3 kopiaste łyżki skrobi ziemniaczanej/kukurydzianej
2 jajka (można pominąć i dać więcej skrobi )
dodatki do smaku, u mnie odrobina olejku migdałowego
400g Skyr'u naturalnego (dostępny w lidlu)
Opcjonalnie można dosypać jeszcze odżywkę białkową ( u nas był to smak białej czekolady - zwykłe WPC) - to dla tych, którzy liczą makro i brakowałoby białka ;)

PRZYGOTOWANIE:
Kaszę ugotować wraz z wiórkami kokosowymi, mleczkiem kokosowym i szklanką wody(w razie potrzeby dolać więcej/mniej wody) - kasza powinna być lekko rozgotowana. Dosłodzić do smaku, można dodać płaską łyżeczkę soli. Po przestygnięciu wlać skyr, wbić 2 jaja i zblendować (dość długo) na bardzo gładką masę. Na końcu wsypać skrobię i jeszcze raz zmiksować wszystko razem.

Piec (w zależności od wysokości foremki) około 30-40 minut w temperaturze 175 stopni.

Twój komentarz




POKAŻ
Karolina Kozela -ZnanyLekarz.pl